Jij kan ook dansen

Klik hier om naar de site van de NVSD te gaan www.squaredance.nl

Wat is Square Dansen?

Square Dansen is een Amerikaanse volksdans die zich in enkele decennia heeft ontwikkeld tot zijn huidige vorm. Square Dansen heeft zich ontwikkeld uit Europese volksdansen ten tijde van de stichting van de VS. Tegenwoordig wordt het overal ter wereld gedanst. Square Dansen wordt met vier paren gedaan, die samen een vierkant vormen.

Square Dansen is een serie van variërende combinaties van bewegingen die worden afgeroepen door een caller, op wisselende muziek. Er is geen vaste volgorde zoals in andere soorten volksdansen. De caller kiest de figuren en creëert een veelvoud aan altijd variërende series bewegingen. De dansers leren de figuren in een ‘class’ en na de diploma-uitreiking kunnen ze overal meedansen omdat de namen van de figuren en de manier van dansen voor de hele wereld gestandaardiseerd zijn.

De individuele figuren zijn verdeeld over acht verschillende programma’s. Echter; wanneer je het eerste programma (Basic/Maintream) doorlopen hebt kun je overal ter wereld dansen.

De meest populaire muziek voor squaredansen is country & western, maar er worden ook melodieën uit de jazz, de popmuziek of uit musicals gebruikt.

Square Dansen is een ritmisch vloeiende gemeenschapsdans, gekarakteriseerd door beleefdheid, vriendelijkheid en vriendschap.

De caller callt altijd in het Engels – een vertaling zou onmogelijk zijn. Bovendien moet er een gemeenschappelijke taal zijn om overal ter wereld samen te kunnen dansen. Je hoeft ook alleen maar de naam van het figuur te kunnen verbinden met de manier waarop het gedanst wordt. Het is niet nodig om perfect Engels te spreken.

Bron:  www.eaasdc.eu

Wat is Round Dansen?

Round Dansen is oorspronkelijk een Amerikaanse vorm van ballroomdansen, een parendans waarin de dansparen tegelijkertijd in een cirkel passen uitvoeren, op aanwijzingen van een dansleider (cuer). De figuren lijken op bekende figuren uit de standaard Latijns-Amerikaanse dansen. Voorbeelden zijn de figuren New Yorker en Fence Line uit de cha cha cha en rumba.

Het verschil is dat de cuer bij Round Dansen de figuren op de muziek aankondigt, vlak voordat ze moeten worden uitgevoerd. De cuer is meestal ook de leraar die nieuwe passen en figuren aan de dansers uitlegt en voordoet.

Round Dansen wordt wereldwijd in veel Square- en Round dansclubs beoefend. Op talloze evenementen staan squaredansen en Round Dansen naast elkaar op het programma.

Round Dansen kent veel verschillende ritmes en stijlen. De meeste bekende ritmes, die ook in conventionele dansscholen worden aangeleerd, zijn onder meer de wals, twostep, rumba, cha cha cha en de quickstep.

De individuele passen en figuren worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad in fases II tot VI door de internationale overkoepelende organisatie ROUNDALAB. Daardoor wordt gegarandeerd dat de figuren wereldwijd hetzelfde zijn en dat dansers in clubs overal ter wereld kunnen meedansen. Tolerantie, gemeenschapszin en plezier zijn erg belangrijk voor Round Dansers.

Er zijn geen wedstrijden, toernooien of demonstraties in het Round Dansen en daardoor is de sfeer ontspannen en vrij. Niet de perfecte stijl of het visuele aspect van de figuren zijn het belangrijkste; het gaat om het plezier van de dansers. Zo kan genoten worden van het bewegen op muziek dat Round Dansen biedt zonder gehinderd te worden door concurrentiestrijd of de druk om te presteren.

Bron:  www.ecta.de