Wat is Modern Square Dance ?

 

Square Dansen is een Amerikaanse volksdans die zich in enkele decennia heeft ontwikkeld tot zijn huidige vorm. Square Dansen heeft zich ontwikkeld uit Europese volksdansen ten tijde van de stichting van de VS. Tegenwoordig wordt het overal ter wereld gedanst. Square Dansen wordt met vier paren gedaan, die samen een vierkant vormen.

 

Square Dansen is een serie van variërende combinaties van bewegingen die worden afgeroepen door een caller, op wisselende muziek. Er is geen vaste volgorde zoals in andere soorten volksdansen. De caller kiest de figuren en creëert een veelvoud aan altijd variërende series bewegingen. De dansers leren de figuren in een ‘class’ en na de diploma-uitreiking kunnen ze overal meedansen omdat de namen van de figuren en de manier van dansen voor de hele wereld gestandaardiseerd zijn.

 

De individuele figuren zijn verdeeld over acht verschillende programma’s. Echter; wanneer je het eerste programma (Basic/Mainstream) doorlopen hebt kun je overal ter wereld dansen.

 

De meest populaire muziek voor squaredansen is country & western, maar er worden ook melodieën uit de jazz, de popmuziek of uit musicals gebruikt.

 

Square Dansen is een ritmisch vloeiende gemeenschapsdans, gekarakteriseerd door beleefdheid, vriendelijkheid en vriendschap.

 

De caller callt altijd in het Engels – een vertaling zou onmogelijk zijn. Bovendien moet er een gemeenschappelijke taal zijn om overal ter wereld samen te kunnen dansen. Je hoeft ook alleen maar de naam van het figuur te kunnen verbinden met de manier waarop het gedanst wordt. Het is niet nodig om perfect Engels te spreken.

 

 

Bron:  www.eaasdc.eu

Disclaimer I design & layout

 

Nederlandse Vereniging van Square Dansers

Deze website gebruikt cookies voor analyse-doeleinden en/of het tonen van advertenties. Door gebruik te blijven maken van de site gaat u hiermee akkoord. cookie policy. OK